Wat te doen met kabel spaghetti

0
552

Ieder huishouden heeft het wel in huis: zo’n bak vol met oude kabels en snoeren. Je weet misschien helemaal niet meer waar ze voor dienen. Sommige kabels zijn wellicht nog prima bruikbaar. Een COAX kabel of HDMI hebben een lange levensduur en worden nog steeds veel gebruikt. Andere kabels zijn inmiddels misschien wel al jaren afgeschreven. En toch ligt het allemaal verknoopt in een bak. Kabelspaghetti noemen we dat. Wat doe je er mee?

Kabels onderhouden

Een gemiddelde kabel kan zo’n 30 a 50 jaar meegaan. Super lang dus! Toch kunnen kabels eerder al aan vervanging toe zijn. Bijvoorbeeld door schade. Denk aan een te hoge temperatuur of waterschade. Daarom is het nooit verstandig kabels in de volle zon te leggen. Dat vermindert de levensduur van een kabel met zo’n 20-30 jaar!

Kijk wat je nog gebruikt

Niet iedere kabel wordt nog veel gebruik van gemaakt. Een SCART kabel is een voorbeeld van een verouderde kabel. Er worden geen nieuwe apparaten ontwikkeld met deze output. Dat betekent echter niet dat je de kabel zomaar weg kunt gooien. Het kan immers goed zijn dat je nog een oud apparaat hebt staan dat nog gebruik maakt van deze kabel! Sorteer daarom goed je kabels en snoeren uit. Het is handig om eerst te kijken welke apparaten je nog (met regelmaat) gebruikt. En op basis daar van te kijken welke kabels je nodig hebt. Het is altijd handig een reserve achter de hand te houden. Je weet maar nooit waar die kabels soms verdwijnen. Van veelgebruikte snoeren kun je ook prima twee reserve achter de hand hebben, zoals een mini-jack of micro-usb. Test ook of de snoeren nog werken. Misschien is er wel sprake van een kabel breuk, en is dat de reden waarom de kabel überhaupt in deze doos is beland. Wat je niet meer gebruikt, of wat kapot is, kan weg. Gooi dit niet in de prullenbak, maar breng het naar een verzamelpunt voor klein elektrisch afval bij je supermarkt.

Snoeren opbergen

Nu je een selectie hebt gemaakt van wat wel en niet weg kan, is het tijd om de kabels goed op te bergen. Hoe kun je het beste snoeren en kabeltjes bewaren? Je kunt hier speciale kabelclipjes of klittenband reepjes voor kopen. Geen zin om naar de winkel te gaan? Er bestaan ook gemakkelijke doe-het-zelf oplossingen. Zo kun je bijvoorbeeld een tie wrap gebruiken, een vuilniszaksluiter, of het aluminium reepje dat je bij je boterhamzakjes krijgt. Ook kun je wc-rolletjes gebruiken om je kabels in te stoppen. Een voordeel is dat je op de rol kunt schrijven waar het snoertje voor is.