Waarom je eigen dakbedekking aanpakken een goed idee is

0
44

Wellicht heb je al eens nagedacht over het renoveren van je dak, of misschien heb je onlangs een lekkage ontdekt en wil je het probleem zelf aanpakken. Je eigen dakbedekking vernieuwen kan een slimme keuze zijn. Niet alleen kun je hiermee kosten besparen, maar het geeft je ook de vrijheid om het project op je eigen tempo uit te voeren. Bovendien geeft het een enorm gevoel van voldoening als je met je eigen handen iets duurzaams hebt gecreëerd voor je huis.

Als doe-het-zelver heb je de controle over de materialen die je gebruikt en de kwaliteit van het werk. Met de juiste voorbereiding en onderzoek kun je een dak creëren dat niet alleen waterdicht is, maar ook nog eens jaren meegaat. Ook het milieu speelt een rol; door zelf aan de slag te gaan verminder je de ecologische voetafdruk die gepaard gaat met professionele dakwerkzaamheden.

Verschillende materialen en hun voordelen

Als je overweegt om zelf aan de slag te gaan met het bedekken van je dak, is het belangrijk om te weten welke materialen er beschikbaar zijn en wat hun specifieke voordelen zijn. Bitumen is bijvoorbeeld al jaren een populair materiaal voor dakbedekking, vooral omdat het relatief goedkoop is en makkelijk te verwerken. Het nadeel is echter dat het minder duurzaam is dan sommige andere opties.

EPDM daarentegen is een rubberachtig materiaal dat bekend staat om zijn lange levensduur en flexibiliteit. EPDM pakket bevat alles wat je nodig hebt voor het bedekken van je dak en is dan ook perfect voor de meer duurzame doe-het-zelver. Het materiaal is bestand tegen extreme weersomstandigheden en UV-straling, waardoor het een ideale keuze is voor iedereen die zoekt naar een langdurige oplossing.

Voor de natuurliefhebbers zijn er groendaken; deze bieden niet alleen een prachtige uitstraling maar dragen ook bij aan biodiversiteit en isolatie. Elk materiaal heeft zijn eigen installatieproces en kostenplaatje, dus overweeg goed wat het beste past bij jouw situatie en budget.

Epdm prijs

Het kiezen van EPDM als dakbedekkingsmateriaal wordt vaak gedaan op basis van duurzaamheid, maar natuurlijk speelt de prijs ook een belangrijke rol. De epdm prijs kan variëren afhankelijk van dikte en kwaliteit, maar over het algemeen is het een zeer kosteneffectieve optie op lange termijn. Met een gemiddelde levensduur van minstens 50 jaar hoef je niet snel weer opnieuw te investeren in je dak.

De initiële kosten kunnen hoger zijn dan bij traditionele materialen, maar als je rekent op de lange termijn bespaar je uiteindelijk geld. Bovendien kun je bij veel leveranciers een compleet EPDM pakket aanschaffen wat vaak voordeliger uitvalt dan losse onderdelen kopen. En vergeet niet: door zelf de installatie te doen, bespaar je ook nog eens op arbeidskosten.

Gereedschappen die je niet mag missen

Bij het aanpakken van je dakbedekking is goed gereedschap het halve werk. Zorg dat je alle benodigdheden in huis hebt voordat je begint. Denk hierbij aan een scherp mes om de EPDM op maat te snijden, lijmrollers voor het aanbrengen van de lijm en een goede kwaliteit kwast voor de kit. Het gebruik van het juiste gereedschap zorgt voor een strakker eindresultaat en kan frustratie tijdens het werkproces voorkomen.

Het is ook verstandig om extra accessoires zoals handschoenen, veiligheidsbrillen en kniebeschermers te gebruiken. Deze zorgen niet alleen voor je eigen veiligheid, maar maken het werk ook comfortabeler. Vergeet daarnaast niet om voldoende schoonmaakmiddelen bij de hand te hebben; EPDM lijm en kit kunnen lastig zijn om te verwijderen als ze eenmaal op andere oppervlakken terecht komen.

Stap voor stap naar een nieuw dak

Het plaatsen van dakbedekking is geen overhaaste klus; neem de tijd om elke stap zorgvuldig uit te voeren. Begin met het schoonmaken van het oppervlak waarop de EPDM geplaatst wordt. Vervolgens meet en snijd je de EPDM op maat, rekening houdend met eventuele overlappingen. Daarna breng je de lijm gelijkmatig aan en leg je het EPDM-materiaal zorgvuldig neer.

Zodra de EPDM ligt, gebruik je een aandrukroller om eventuele luchtbellen te verwijderen. Werk af met kit langs de randen en rondom doorvoeren zoals regenpijpen of ventilatiekanalen. Neem voor iedere stap de tijd om instructievideo’s of handleidingen te raadplegen; dit kan veelvoorkomende fouten voorkomen.

Veilig werken op hoogte

Bij elk klusproject waarbij gewerkt wordt op hoogte, is veiligheid essentieel. Gebruik altijd een stabiele ladder of steiger en draag schoenen met goede grip. Zorg ervoor dat je altijd beide handen vrij hebt wanneer je klimt of daalt, en gebruik indien mogelijk veiligheidsharnassen of -lijnen.

Let ook op weersomstandigheden; harde wind of regen kunnen gevaarlijke situaties opleveren wanneer je op het dak werkt. Wees altijd bewust van jouw persoonlijke limieten; als iets buiten jouw comfortzone valt, schakel dan liever professionele hulp in.

Wanneer een professional inschakelen

Soms kom je er tijdens een project achter dat sommige taken net iets te complex zijn of specifieke vaardigheden vereisen die buiten jouw expertise vallen. In dergelijke gevallen is het verstandig om een professional in te schakelen. Zij hebben vaak jarenlange ervaring met verschillende soorten daken en kunnen problemen snel herkennen en oplossen.

Ook als het gaat om garantie kan het inschakelen van een vakman verstandig zijn; veel bedrijven bieden garanties op hun werk die je misloopt als je alles zelf doet. Bovendien kan incorrect aangebrachte dakbedekking leiden tot lekkages of schade die uiteindelijk meer kosten met zich meebrengen dan wanneer je direct een professional had ingeschakeld.