Van Maision Margiele tot Elena Iachi – dat cowboy schoenen wederom een comeback maken valt niet te ontkennen. De klassieke western style laars werd een paar jaar geleden door Calvin Klein weer geïntroduceerd. Sinds het metalen puntje van Raf Simons heeft de schoen aan beide kanten van de oceaan momentum.
De cowboy laars zoals we hem vandaag de dag kennen is sinds de jaren veertig afwisselend in en uit geweest. De start van de trend wordt meestal gekoppeld aan de verschijning van actrice Wendy Waldron in een oude Hollywood film, die trots met de halfhoge laarsjes pronkte.
Italiaanse mode naar Texas
Maar de schoen kent een veel langere geschiedenis. De schoen werd natuurlijk aanvankelijk door echte cowboys gedragen. En dat was al in het begin van de 18e eeuw. Amerikaanse cowboys plakte een hakje onder een hybride tussen de British Wellington boot en een minder bekende Anglo-Germaanse schoen genaamd de Hessian. Lucchese was het eerste merk dat goed ging verdienen aan deze nieuwe schoen. Het verhaal gaat dat Italiaanse Sam Lucchese, net uit Sicilië geëmigreerd, een gat in de lokale markt van Texas vond met deze duurzame, kosten-efficiënte schoenen voor werknemers op een ranch. Het merk werd overgenomen door de Blue Bell Corporation in 1970, moedermerk van onder meer het bekende Wrangler. Maar Lucchese bleef het voorbeeld vor de fabriek.
Cowboylaarzen op de dansvloer
Dankzij idolen als Marilyn Monroe kwamen er verfijndere varianten van de laars op de markt. Deze iconische blondine poseerde aan het begin van haar carrière eens op Valentijnsdag in een speels tweedelig cowgirl outfit. De efficiënte schoen werd zo kitschy en fun. Rond de jaren zeventig werd de cowboy laars modieuzer en sexy, toen deze volledig in wit verschenen. De hoogtijdagen van de cowboy laarzen waren het disco tijdperk. Een avondje stappen in de discotheek kon niet zonder een goed paar cowboy laarzen, gepaard met een zo kort mogelijk broekje en lage v-hals.
Statement-shoe
In de jaren 80 werd de stijl ook overgenomen door Diana, prinses van Wales. Ze fungeerde als een mode icoon voor de aristocratie. Gecombineerd met een baseball cap, blazer en jeans viel haar stoere look niet bij iedereen in de smaak. Met deze controversiële kleding maakte ze een statement: dat ze los wilde breken van het koningshuis.
Kinderlijk dipje
Na de jaren 2000 ging het bergafwaarts met het stijlimago van de cowboylaars. Dat had grotendeles te maken met de verkinderlijking van de schoen. Britney Spears en Taylor Swift droegen bijvoorbeeld kinderlijke cowboy laarsjes versierd met diamanten vlindertjes. Pas in 2014 keerde de stijl weer terug op de catwalk, toen Tom Ford de cowboy laars in een high fashion jasje goot.
Nu zijn de laarsjes gelukkig overal verkrijgbaar. Bekijk bijvoorbeeld het aanbod van Van Arendonk!