Laat er licht zijn
De meeste groenten, vooral groenten die fruit dragen (bijvoorbeeld tomaten, komkommers, pompoen en paprika's) hebben zon nodig, en veel ervan. Idealiter wil je een site met minimaal 8 uur directe zon per dag. Bij minder licht kun je nog steeds wat eetwaren kweken; voornamelijk bladgewassen en kruiden.
Bodem is alles
Een gezonde, rijke bodem is de sleutel tot een succesvolle en productieve moestuin, dus sla deze stap niet over! Een grondtest geeft je een idee van je bestaande bodemvruchtbaarheid en pH, en biedt suggesties voor welke soorten meststoffen of aanpassingen je perceel op peil zullen brengen. In mijn eigen tuin vertrouw ik op zelfgemaakte compost, organische, goed gecomposteerde dierlijke mest en organische meststoffen zoals kelpmeel en alfalfameel.
Houd het klein
Een moestuin kan onderhoudsarm zijn, maar het is niet onderhoudsvrij. Doe jezelf daarom een plezier en blijf de eerste twee jaar bij een klein perceel. Een stuk van 3 vierkante meter is ideaal voor een groentetuin voor beginners en geeft je voldoende ruimte om een handvol gewassen te verbouwen (zie het volgende punt). Als je nog kleiner wilt beginnen, probeer dan containervriendelijke groenten en kruiden in potten of bloembakken op een zonnig terras te planten.
Kies je planten
Met je eerste groentetuin is het erg verleidelijk om alles te willen verbouwen! Maar voor je eigen bestwil zou ik je aanraden om 4 tot 5 soorten groenten te kiezen en ze goed te laten groeien. Als je te veel in een compacte ruimte probeert te proppen, vraag je om problemen en krijg je een kleinere, niet grotere oogst. Je kunt de opbrengst echter verhogen door achtereenvolgens te planten. Als je eerste gewassen zijn geoogst, volg dan een tweede keer zaaien. Volg bijvoorbeeld lentesla met zomerbonen. Met successiebeplanting kun je het oogstseizoen zo lang mogelijk verlengen.
Laat maar bloeien
Ok, dit is misschien moeilijk te geloven, maar de meeste bugs zijn je vrienden! Ja, het is waar. Denk aan bijen, vlinders, tachinidevliegen, lieveheersbeestjes en meer! Om deze goeden naar je tuin te lokken – en de bestuiving van gewassen te stimuleren – zijn er bosjes insectvriendelijke planten zoals zoete alyssum, zinnia, kosmos en zonnebloemen tussen de groenten en kruiden. Je kunt problemen in de tuin altijd het beste op een natuurlijke manier bestrijden. Denk bijvoorbeeld aan spint bestrijden. Je kunt dit doen met roofmijt tegen spint. Op deze manier ben je op een natuurlijke manier van het probleem af.