Record cijfers voor Nederlandse woningprijzen

0
454

Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) heeft dit jaar een rapport uitgebracht waaruit blijkt dat de prijzen van woningen in een jaar 10.4% zijn gestegen. Een enorm verschil dus met vorig jaar. Dat betekent dat als je nu een nieuw huis koopt, je 10% minder oppervlakte krijgt voor je geld in vergelijking met een jaar eerder.

Nooit eerder in tien jaar tijd zijn de prijzen van huizen zo gestegen. En het vooruitzicht is dat de prijzen alleen maar zullen toenemen.

Veel mensen vragen zich af hoe dat kan. We zitten immers toch in een crisistijd? De grote onderliggende reden is het woningtekort. Maar naast het woningtekort is de lage Hypotheekrente een oorzaak van de stijgende huizenprijzen.

40.000 daklozen

Peter Boelhouwer, hoogleraar Woningmarkt aan de Technische Universiteit van Delft, schreef dat er minstens 40.000 daklozen zijn. Daarnaast zijn er ook veel mensen die leven in alternatieve woon opties, zoals een vakantiewoning of een caravan. Die daklozen zijn dus niet per se ‘zwervers’, maar kunnen net zo goed mensen zijn die bij vrienden inwonen, couch-surfen of een woning met een ander gezin delen.

Ongekend hoge gemiddelde woningprijs

Niet ideaal, maar de krapte op de woningmarkt laat hen geen andere keuze. Een gemiddelde woning kost in Nederland nu al gauw 334.000 euro. Nog nooit eerder was de prijs van een gemiddeld huis zo hoog. En dat is een landelijk gemiddelde. In bijna alle gemeente stegen de woningprijzen. Dat doet de vraag rijzen: Hoeveel kan ik lenen? Veel mensen kunnen niet genoeg lenen om de gemiddelde woningprijs te komen.

Afschaffing overdrachtsbelasting

Naast de enorme stijging in de prijs voor een woning is ook het aantal verhuizingen de laatste maanden enorm gestegen. Opvallend veel huizen wisselden van eigenaar. De onderliggende reden is de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters vanaf begin 2021. Deze maatregel zou het voor starters makkelijker moeten maken hun eerste woning te vinden op de woningmarkt. Maar leidt tegelijkertijd dus tot veel onderlinge concurrentie.

Europees probleem

Krapte op de woningmarkt is niet alleen in Nederland een probleem. Ook omringende Europese landen zijn in trek. In totaal heeft 4.3% van de hele bevolking van de Europese unie te maken met ernstige woningnood. In Griekenland zijn mensen relatief het hoogste aandeel van hun inkomen kwijt aan de financiering van hun woning. Bijna de helft van de bevolking is zo’n 40% van hun inkomen kwijt aan woonlasten. Daarna volgen Duitsland, Denenmarken en Bulgarije. Daar is het aandeel zo’n vijftien procent. In Nederland zitten we gelukkig nog onder de tien procent: 9.4. Vooral grote steden kampen met een grote woningnood.

Tijd voor verandering

Nederland kampt dus niet als enige land met een woningnood. Maar Nederland heeft tijdens de crisis slecht beleid gevoerd in de bouw sector. En daar merken we nu de gevolgen van. Hoog tijd dus voor een ander bouwbeleid in Nederland. We moeten weer meer bouwen en nieuwe bouwlocaties in de bestaande stadsgrenzen ontwikkelen.