Lief voor je gehoor

0
547

We weten allemaal dat je lichaam in de loop van de tijd soms wat kan mankeren, tijdelijk of permanent. Zelfs als je er het allerbeste voor zorgt, zul je vroeg of laat tegen iets aan lopen. Dat is in veel gevallen helemaal niet erg want er is tegenwoordig heel veel kennis om aan die ‘mankementen’ iets te doen zodat de kwaliteit van leven niet wordt beïnvloed. Een kwaaltje dat op enig punt bij veel mensen voor komt, is een verminderd gehoor. In deze blog vertel ik je daar meer over. Lees je mee?

Trek aan de bel

Soms heb je het helemaal niet door dat je gehoor verminderd is. In dat geval hoef je ook niks te doen. Maar merk je het nu wel, zorgt het ervoor dat je bepaalde dingen niet meer kunt doen of stoor je je er gewoon aan? Trek dan aan de bel. Dit is al genoeg om bij een specialist langs te gaan en wat onderzoek te doen naar eventuele hulpmiddelen, bij OogvoorOren.nl bijvoorbeeld.

Waar moet je naartoe?

Zo weet je waar je naartoe moet en wat je kan verwachten. Maar niet alleen dat. Als je vooraf al een klein beetje onderzoek hebt gedaan, weet je ook wat er voor jou beschikbaar is. De kans is groot dat je bij een audicien terecht komt. Deze professionals kunnen precies zien op welk gebied jouw gehoor ondersteuning nodig hebt en geven hier dan advies over.

Tijd voor een intake

Je kan heel simpel een gesprek met een audicien inplannen, dit heet een intakegesprek. De audicien heeft verschillende instrumenten waar hij of zij je gehoor mee kan meten, vaak ook afhankelijk van jouw reactie. Er worden dus hoortests gedaan. Maar niet alleen dat, de audicien kijkt ook in uw oor of er niks geblokkeerd wordt en u dient een vragenlijst in te vullen. Op basis daarvan geeft de audicien u een advies over wat er voor u beschikbaar is.

En dan?

Dan is het meestal aan u om de vervolgstappen te ondernemen, soms gebeurt dit met ondersteuning van de audicien. Er kan een gehoorapparaat of ander middel uitgekozen worden en er wordt gekeken naar de dekking van de zorgverzekering. Zo kom je niet onverwacht voor verassingen te staan. Voor je het weet, hoor je weer als vanouds. Of als nieuw. Hoe dan ook, jij kan weer met gehoor vooruit. Een verminderd gehoor hoeft niemand tegen te houden in het leven.