Het korset, hulpstuk en mode item

0
1414

Steeds vaker zien we korsetten voorbijkomen als het gaat om mode items. Dit is niets nieuws natuurlijk, korsetten gaan al een tijdje mee. Maar tot voor kort werd het een beetje vergeten. Men dacht dat het een ding van vroeger was maar tegenwoordig is het steeds normaler om een korset in de kast te hebben. En nee, niet enkel als onderdeel van een spannend lingeriesetje. In deze blog vertel ik je meer over het korset. Lees je mee?

Hoe is het korset ontstaan?

Een korset kenmerkt zich doordat het baleinen heeft, dit geeft het korset stevigheid en vorm. De voorloper van het korset was enkel gemaakt van stof en bood zo dus geen enkele ondersteuning enkel insnoering. Het korset was ervoor bedoeld om mensen, vooral vrouwen, een wespentaille te geven. Omdat het voor veel vrouwen verstikkend en misvormend werkte op de lange termijn, zijn ontwerpers uiteindelijk teruggegaan naar de tekentafel om het ontwerp te verbeteren.

Korset voor je postuur

Een korset kan je voor verschillende doeleinden gebruiken. Zo wordt het onder anderen gebruikt om mensen te helpen met hun postuur of na een medische ingreep. Dit zijn dan wel speciale korsetten: medische korsetten. Het is een veelvoorkomende oplossing voor mensen met rugklachten. Maar een gewoon goed korset kan ook al helpen met het houden van een rechte rug. Bijvoorbeeld doordat je er gewenning in krijgt om rechtop te lopen of niet onderuit te zakken in een stoel.

Goed in je vel

Sommige vrouwen gebruiken een korset om zo een strak jurkje ‘mooier’ te laten vallen. Door een korset wordt alles natuurlijk plat en in vorm gedrukt en zo kan het zijn dat een bepaalde top of een bepaalde jurk gladder valt. Veel vrouwen kunnen er onzeker van worden als een jurkje hun vormen benadrukt. Dit hoeft helemaal niet maar een korset kan ervoor zorgen dat je je mooier en vooral zekerder voelt in allerlei soorten damesmode. Het belangrijkste is dat je je goed voelt en dat je een korset draagt dat goed gemaakt is, zo voorkom je schade aan je lichaam. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten als je een kledingstuk draagt dat je gebruikt om jezelf juist beter en mooier te voelen.

Van onderkleding naar bovenkleding

Daarnaast wordt het korset ook steeds vaker in allerlei kleuren en printjes verkocht en zo bovenop kleding gedragen als een soort alternatieve riem. Zo wordt het een nieuw kledingstuk maar zijn er ook nog veel gebruiksopties voor het ‘gewone’ of ‘oude’ korset.