Achter elke succesvolle truck staat een sterke oplegger

0
449

Een vrachtwagen trailer is een soort aanhangwagen, er is echter een belangrijk verschil dat een oplegger onderscheidt van aanhangwagens. Een oplegger laat zich deels dragen door de trucks waar deze aan is bevestigd. Denk je trucks, dan denk je aan de wagen en de langwerpige rechthoek die aan de eraan is bevestigd. Een truck is echter alleen de slak, zonder het huisje. Een truck met de vrachtwagen trailer bevestigd heet eigenlijk een combinatie, of vrachtwagencombinatie als volledige naam. Wanneer de zogeheten kingpin van een vrachtwagen trailer de koppelschotel van de truck binnenkomt begint de samenwerking van de twee die samen de wereld van modern landtransport voor altijd hebben veranderd. Zonder dat ze gebonden zijn aan de beperkte routes van een treinspoor dragen combinaties hun vracht de hele wereld rond. Dankzij innovatie en internationale samenwerking zijn er door de jaren heen veel verschillende opleggers ontwikkeld, hier ontdek je in het kort alle informatie over opleggers waar je naar op zoek bent.

Simpele opleggers

In dit artikel behandelen we twee groepen opleggers, simpele opleggers en bijzondere opleggers. Deze groepen zijn geen officiële groepen, ze worden alleen gebruikt ter verduidelijking van dit artikel. De Citytrailer is ontwikkeld om goederen te brengen naar de binnenstad. Deze oplegger is twee meter korter dan de standaard trailer en is ontworpen om makkelijker kleine bochten te nemen. De Dubbeldeks oplegger is niet veel groter dan een normale oplegger, maar aan de binnenkant zijn er twee etages. Dit is vooral handig als er niet te veel gewicht geplaatst mag worden op de producten, daarom is de dubbeldeks vooral veel gebruikt door supermarkten. Een Huifoplegger gebruikt lange zeilenhuif als wand, zodat de combinatie vanaf de zijkant of bovenkant geladen en gelost kan worden. Vergelijkbaar is de Schuifzeiloplegger die een schuifzeilen gebruikt als wanden om zo van meerdere kanten te kunnen laden en lossen. De grootste simpele oplegger is de Megaoplegger, deze is zo'n 25% groter dan normale opleggers en kan grotere ladingen dragen.

Bijzondere opleggers

Speciaal ontworpen om erg zware rollen staal te vervoeren heeft de Coiloplegger een inkeping in het midden van de trailer. Coilopleggers zijn altijd óók huif- of schuifzeilenopleggers om de zware rollen staal makkelijker te kunnen lossen. Een schuifvloertrailer heeft een hydraulisch schuifvloersysteem dat ervoor zorgt dat ladingen extra snel geladen en gelost kunnen worden. Voor het transport van vers voedsel of bijvoorbeeld van Pfizer vaccins zijn er geïsoleerde opleggers met koelingssystemen. Ten slotte is er de kipoplegger, deze kan haar vracht lossen door één kant van zichzelf op te tillen. Zo wordt de opslag diagonaal gehouden en doet de zwaartekracht al het loswerk. Dit soort opleggers zijn ideaal voor ladingen van bijvoorbeeld aarde, grind of zand.