Aan de slag met hars

0
488

Een carrière via Instagram. Het is geen vreemd concept meer. Met de komst van de populaire app zijn er ook nieuwe manieren ontstaan om beroemd te worden. Kleine bedrijven hebben kunnen uitgroeien tot mega succesvolle ondernemingen. Voor alternatieve creatievelingen biedt Instagram, een platform georiënteerd op beeld, veel mogelijkheden. De perfecte manier om inspiratie op te doen en nieuwe technieken te ontdekken.

Resin art

Resin art is een voorbeeld van een kunstvorm die dankzij online media aan populariteit heeft gewonnen. Werken met hars is een ongebruikelijke schilderstijl. Je gebruikt geen acrylverf of olieverf, en ook geen kwasten of ezel. Wat je vooral nodig hebt is een uitstekend begrip van hars. Want dat is wat je nodig hebt om deze unieke kunstwerken te maken.

Ken je materiaal

Hars komt in de natuur voor, maar kan ook synthetisch worden gemaakt. Het goedje is dik en stroperig. Het werd vaak gebruikt om vernissen en verven mee te maken. Kunsthars is minder agressief en giftig van aard. En daarom kan het goed gebruikt worden voor artistieke doeleinden. Wanneer je werkt met kunsthars, werk je heel anders dan een gewone schilder. De materialen die worden gebruikt verschillen enorm. Iedere schildertechniek vereist materiaal kennis. Zo ook hars. Een goede harskunstenaar weet precies hoe hij vrijelijk vloeiend hars over het canvas kan manoeuvreren. Deze hars is versmolten met gewone verf, voor een prachtig resultaat, dat vrij willekeurig ontstaat. Het resultaat? Een ontwerp dat bijna onmogelijk is te dupliceren.

Om met hars te werken hoef je geen kunstenaar te zijn. De hars laat zich maar weinig beïnvloeden. Met een van te voren bedacht plan werken is geen optie. Wat wel van belang is, is een stukje materiaalkennis.

Meubels opwerken

Hars is een buitengewoon veelzijdig materiaal. Door alle gebruiksopties gaan kunstenaars verder dan enkel canvasschilderijen. Nadat het materiaal is opgedroogd, is het sterk en duurzaam. Daarom is het goed in combinatie te gebruiken met houten meubels. De meubels van Woodenresin begonnen als een doe-het-zelf project, maar zijn uitgegroeid tot een grote meubeltrend. De grote inspiratiebron voor deze meubels waren water elementen, zoals rivieren en watervallen.

Zelf aan de slag

Ieder meubel dat met hars wordt bewerkt is uniek. Je kunt ook zelf met Epoxy aan de slag gaan. Ook als je niet van kleur houdt. Dan kies je simpelweg alleen zwart en witte paletten. Laat je inspireren door populaire harskunstenaars op Instagram, zoals Bohriali, Juhina Sodhi en Heerina Misra, Kumar BS of Houtologie. Maar laat je ook vooral inspireren door het materiaal. Laat het hars vloeien en er ontstaat vanzelf een prachtig, uniek werk.